«جلال محمودزاده» در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، درباره تبعات برداشت بیرویه و مازاد آب از چاههای کشاورزی، افزود: برداشت آب از چاههای غیرمجاز و برداشت غیرمجاز از چاههای مجاز دو مشکل پیش رو است.
وی ادامه داد: شرایط به گونهای است که علاوه بر برداشتهای غیرمجاز از چاههای غیرمجاز، شاهد برداشت بیرویه و خارج از متعارف از چاههای مجاز هستیم؛ این دو مقوله باعث شده سالانه بیش از ۵۷ میلیارد مترمکعب از آبهای زیرزمینی برداشت شود که ۱۲ میلیارد مترمکعب بالاتر از حد استاندارد است.
این نماینده مجلس با بیان اینکه در آبهای زیرزمینی دو مدل آب تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر وجود دارد، گفت: آبهای تجدیدپذیر قابل جبران است؛ یعنی در صورت بارندگی زیاد برف و باران امکان جایگزینی آب در سفره زیرزمینی وجود دارد، اما جبران کردن آب تجدیدناپذیر برداشت شده، مشکل است و بیش از ۵۰ سال طول میشد آب جایگزین شود. در نهایت باعث چسبندگی کلر فلز خاک و نشست زمین میشود که شاهد نمونههایی از آن در دشتهای کشور به دلیل برداشت غیرمجاز از آبهای تجدیدناپذیر هستیم.
محمودزاده خاطرنشان کرد: باید حداقل سالیانه ۱۲ میلیارد مترمکعب صرفهجویی صورت گیرد تا بتوان وضعیت را به تعادل رساند؛ به عبارت دقیقتر باید سالیانه ۲۵ درصد از حجم برداشت از آب زیرزمینی کم شود که در حال حاضر اینگونه نیست و هر روز شاهد برداشتهای غیرمجاز هستیم.
مصرف ۸۰ درصد آب کشور در بخش کشاورزی
وی بیان کرد: در شرایطی که ۸۰ درصد آب کشور برای کشاورزی مصرف میشود، تنها ۳۵ درصد مصرف آن به صورت بهینه است و ۶۵ درصد آب کشاورزی هدر میرود و این به دلیل استفاده از روشهای سنتی آبیاری است، بنابراین دولت برای جلوگیری از برداشت غیراصولی، بیرویه و نامتعارف از آبهای زیرزمینی باید به سمت روشهای بهینه و نوین آبیاری در بخش کشاورزی برود.
محمودزاده کشت محصولات پرآب بر مانند محصولات جالیزی و مشخصاً خیار و هندوانه را از دیگر مشکلات برشمرد و گفت: برای تولید یک هندوانه ۱۰ کیلویی باید ۳ هزار لیتر آب مصرف کرد و در نهایت این محصول به قیمت کیلویی ۲۰ هزار تومان صادر میشود، بعد هم به صادرات آن افتخار میکنند.
وی درباره اقدامهای وزارت نیرو برای جلوگیری از برداشت غیرمجاز از چاهها خاطرنشان کرد: طبق قانون وزارت نیرو باید کنتورهای هوشمند را روی چاهها نصب کند و به مرور هزینه نصب آن را از کشاورز دریافت کند، اما روند این کار کند است به طوری که سال گذشته حدود ۱۰ درصد پیشرفت در این حوزه وجود داشت.
دبیر کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی با تأکید بر اینکه وزارت نیرو باید بر روی چاههای مجاز کنتورهای هوشمند نصب کند، گفت: این وزارتخانه در کنار جلوگیری از حفر چاههای غیرمجاز، باید با نصب کنتور هوشمند با برداشت غیرمجاز از چاههای مجاز مقابله کند. در این شرایط کسی که حق برداشت آب به میزان ۲ لیتر در ثانیه را دارد و دیگر نمیتواند ۱۰ لیتر برداشت کند.
وی با بیان اینکه شاهد اضافه برداشت غیرمجاز از چاههای مجاز آن هم به مقدار زیاد هستیم، افزود: باز هم تأکید میکنم وزارت نیرو با نصب کنتورهای هوشمند از برداشتهای غیرمجاز جلوگیری کند.
محمودزاده خاطرنشان کرد: وزارت نیرو تنها ۱۲ درصد در اجرای قانون برنامه ششم برای نصب کنتورهای هوشمند موفق بوده، پس انتظار میرود این موارد در برنامه هفتم مدنظر قرار گیرد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.